Det perfekte arkadespillet

5634372.jpg

trials-shot5trials-shot5

Det perfekte arkadespillet

SPILLTEST: Trials Evolution er farlig.

Det enkle er ofte det beste, sies det, og Trials-spillene er et glimrende eksempel på dette.

Det første spillet er allerede en kjempesuksess på Xbox Live Arcade, og er blant titlene som virkelig viste den digitale plattformens styrke.

Oppfølgeren har derfor vært ekstremt etterlengtet, og det er imponerende hvordan utviklerne har klart å bevare den ukompliserte spillbarheten, gjort den mer tilgjengelig, samtidig som spillet har vokst i størrelse og ambisjon.

Rett frem
Det oppsiktsvekkende er jo at grunnprinsippet er så enkelt: Din eneste oppgave er å lede en motorsykkel langs en todimensjonell bane, den følger en forhåndsbestemt rute, og du styrer bare gassen og bremsene, samt lener føreren frem og tilbake for å styre hans vekt. På denne måten må du balansere deg gjennom stadig mer kompliserte baner, som består av geometriske utfordringer som må forseres.

trials-shot4trials-shot4

Etter hvert må du benytte ganske avanserte teknikker for å komme deg gjennom utfordringene, balansere deg gjennom hopp, komme deg over komplekse konstruksjoner som krever både rask og kreativ tenkning, men uansett hvor hektisk det blir bruker spillet hele tiden det samme enkle kontrollsystemet.

Nye spillere får anledning til å starte mykt, det finnes spesifikke opplæringsbrett mellom bolkene med utfordringer, og disse viser deg triksene du trenger for å komme videre. Men for å låse opp disse lisenstestene må du først nå et visst antall medaljer, noe som av og til er lettere sagt enn gjort.

For selv om de tidligere banene er relativt lette, tar det ikke lang tid før vanskelighetsgraden fyker i været, og det blir tøft å nå en høyere plassering enn bronse. Men igjen, med hver lisenstest du fullfører får du nye, bedre motorsykler, som igjen gjør det fristende å gå tilbake til baner du allerede har klart, for å slå din egen tid.

Konkurranse hele veien
Det er oppsiktsvekkende hvor godt flerspilleropplevelsen er integrert. For det første - når du spiller alene i kampanjemodusen, ser du hele tiden plasseringen til dine venner som også har spilt. Så vi kunne til enhver tid følge med på våre spillanmelderkolleger og deres resultater.

Du kan også gå inn på profilene til dine venner og se nøyaktig hvordan de kom seg gjennom et gitt brett - du kan til og med se hvilke knapper de trykte på når de spilte, slik at du kan prøve tilsvarende tilnærming selv.

trials-shot3trials-shot3

Trials Evolution har også en fullverdig flerspillermodus som lar deg kappkjøre mot tre andre over nett, noe som fungerer helt nydelig. De korte, hektiske banene egner seg helt perfekt til en kjapp runde mot andre, levende motstandere. Det høres kaotisk ut, men er faktisk veldig ordnet: Hver spiller har sin egen fastsatte bane, slik at du trenger bare å konsentrere deg om å gjøre det best mulig, og komme foran de andre.

Så, enkeltspillermodusen er enorm, med masse baner som blir stadig mer djevelske. Denne, og flerspillerdelen hadde holdt i massevis, men neida.

Bredde
RedLynx legger også til en lang rekke minispill, som eksisterer litt på siden av den vanlige kampanjen, og tar en tullete, humoristisk vri på opplevelsen. Du kan for eksempel stå på ski, i stedet for å kjøre motorsykkel. Eller få beskjed at bremsene er kaputt, og du må bare gasse på uten å velte. Eller at du er snart tom for bensin, så du må bruke gassen forsiktig. Eller bare bli plassert i en flyvende UFO, og måtte balansere deg gjennom en rekke sjekkpunkter for å komme i mål.

Hele opplevelsen er absurd og humoren er også tungt tilstede i den vanlige kampanjedelen: Brettene er gjerne inspirert av populærkultur (andre spill, for eksempel), og legger til eksplosjoner, ting som raser sammen, velter og kollapser. Alt sammen gjort med evig glimt i øyet og masse sjarm.

trials-shot2trials-shot2

På egen hånd
Men vent litt, hva om du er lei av brettene som følger med? Lag dine egne. Jada, spillet har også en fullverdig editor som minner litt om prinsippene bak LittleBigPlanet. Bortsett fra at det gis mye mindre opplæring i bruken, noe som er litt synd. Men likevel - det er fritt frem å lage egne brett, og det er allerede fullt av glimrende eksempler på hva som er mulig å få til: Entusiaster har brukt editoren til å lage minispill i helt forskjellige sjangere, som skytespill, plattformspill, til og med en Angry Birds-kopi der du hiver motorsykkelføreren din for å ødelegge diverse konstruksjoner. Her ser vi for oss store mengder ekstremt kreative løsninger, som tar bare sekunder å laste ned og nyte.

Når vi først er inne på Angry Birds, det er jo visse fellestrekk her. Og ikke bare det at begge spillene er laget i Finland. Små, korte, fysikkbaserte brett, et konsept som er utrolig enkelt og umulig å legge fra seg, som hele tiden frister med bare ett forsøk til.

trials-shot1trials-shot1

Bare at Trials Evolution nå er blitt så utrolig mer omfattende, innholdsrikt og dypt, uten å miste enkeltheten sin.

Rett og slett et must for alle som har sansen for arkadespilling, en ordentlig utfordring, konkurranse mot venner og uendelig med underholdning.

Stikkord: 

Trials Evolution

trials box

Testet på: 

PEGI rating: 

  • 12+

Andre plattformer: 

Trials Evolution

Det perfekte arkadespillet
+Nydelig spillbarhet
+Fengende og utfordrende
+Minispill
+Flerspiller
+Bretteditor
+Deilig grafikk

-Lite opplæring på editoren
-Litt harry musikk

Terningkast: 

6

Lanseringsdato: 

18/04/2012

Sjanger: 

Utgiver: