Dette er dystert!

5639870.jpg

Max Payne var fullere og mer deprimert enn noensinne i 2012.Max Payne var fullere og mer deprimert enn noensinne i 2012.

Dette er dystert!

SPILLTEST: Max Payne er full, deprimert, og klarer fortsatt å skyte fra seg.

Det har ikke gått spesielt med Max Payne siden sist. Han har alltid vært en ufin, alkoholisert jævel, men nå er tingene verre enn noensinne. Selv menybakgrunnene setter standarden - bilder av Max alene i sin råtne leilighet, med whisky og piller som eneste selskap. Fyren er skitten og svett og kaster opp jevnlig.

Dette er tonen for hele spillet. Det blir ikke stort lysere. Tvert i mot.

På fylla igjen
Så, Max tilbringer tiden sin i Sao Paulo, Brasils største by, der milliardærene forlengst har gått over til helikoptre som standard måte å bevege seg rundt byen på - bakketransport er for tapere. Og Max jobber som sikkerhetsvakt for en slik ultrarik familie, hans oppdrag er å passe på det rike familieoverhodet, hans unge, vakre kone og bortskjemte lillebror, full av kokain og falsk selvtillit.

Selvfølgelig går det galt.

Vi blir i løpet av spillet fortalt hvordan Max havnet der, vi spiller gjennom en rekke «flashback»-sekvenser som tar oss helt tilbake til New Jersey, og til møtet med gamle kompisen Passos, som etter hvert ordner Sao Paulo-jobben.

Og brorparten av spillet foregår i den brasilianske megabyen, der vi får oppleve alle sider av den brasilianske virkeligheten.

Dette er et Rockstar-spill, og det innebærer en rekke merkbare fordeler.

Midt i blinken
Det er tross alt ikke noe nytt at absolutt ingen andre utviklere enn Rockstar har like godt tak på populærkultur, på å finne frem den riktige musikken, skrive de riktige dialogene, få alt sammen til å fremstå troverdig og genuint (selv om mange av deres titler fokuserer mye på humor og ironi, noe som er helt fraværende hos Max Payne).

max payne shot1max payne shot1

Og det er kanskje noe av dette som imponerer aller mest med Max Payne 3 - vi besøker en rekke lokasjoner i Sao Paulo, fra eksklusive nattklubber, fotballarenaer, båthavner og busstasjoner til den obligatoriske og omfattende turen til en av byens favelaer, og alt er så utrolig detaljert, alt føles så ekte, så genuint og så nøyaktig presentert. Vi har aldri vært i Sao Paulo, men nå føler vi at vi faktisk har sett litt av byen bare takket være Max Payne 3.

Stemningsfylt
Stemningen er ofte upåklagelig. Det nevnte favela-brettet starter med at vi rolig vandrer gjennom området, mens lokalbefolkningen nervøst lukker igjen vinduene, vi overhører folk småprate om hverdagslige ting, vi ser gutter spille fotball før vi kommer over en lokal gatefest der baile funken pumpes gjennom svære høyttalere.

Og når skytingen starter føles det også så utrolig kult. Musikksporet er ofte fantastisk, og Rockstar bruker lyden med glimrende effekt, og vi skyter oss gjennom fabelaktige, detaljerte brett. Spillet får rett og slett til en følelse som veldig få andre klarer, og legger til noe genuint, en sjel som ikke en gang Remedy helt fikk til i sin tid.

De grunnleggende mekanikkene er ikke så forskjellige fra ditt vanlige tredjepersonsspill. Med unntak av bullet time, selvsagt. Dette Max Payne-elementet er fortsatt på plass, og brukes ganske likt. Trykk på høyre stikke og tiden går sakte, mens du får i sanntid sikte inn og skyte. Trykk på høyre skulderknapp, og Max kaster seg til side i sakte film. Det er fortsatt gøy, selv om det ikke føles så revolusjonerende som en gang i tiden.

Max beveger seg ganske sakte, han er tung og seig, så spillet har ikke den smidigheten mange andre titler har. Det liker vi. Det er mer fokus på bruk av dekning, så når vi kombinerer dette med bullet time, resulterer det i noen veldig kule skytesekvenser.

max payne shot2max payne shot2

Rockstar har valgt å beholde flere av Remedys konsepter - de har for eksempel ikke lagt til regenererende helse, og vi bruker fortsatt pillene som finnes i skap rundt omkring som helsepakker.

Og helsen går unna - Max Payne 3 kan være tøft, men heldigvis finnes det måter å redusere vanskelighetsgraden på. Du kan for eksempel velge om siktet skal låse seg automatisk inn på fiender, eller om det skal være fullstendig fritt.

Litt kløning
Det er én ting som plager oss da, og det er mangelen på granater. Selv om våre fiender ofte hiver granater på oss, får vi aldri anledning til det selv, og det var mange ganger vi følte veldig behov for å rydde rommet med en eksplosjon. Det nærmeste man kommer er å skyte på gassbeholdere, og et par ganger i løpet av spillet får vi bruke granatkaster som våpen.

Ok, en ting til, hvorfor bytter spillet automatisk til den svakeste pistolen etter endte mellomsekvenser, når vi brukte en kraftig rifle før filmklippet? De sekundene vi bruker på å bytte tilbake til et bedre våpen har kostet oss livet mange ganger.

Det ødela likevel ikke opplevelsen for oss, og poenget er at kampanjen i Max Payne 3 er veldig, veldig bra. Den varer en stund, den er variert, og forteller samtidig en interessant historie. Rockstar kan dialog, de kan det med å skape interessante personligheter, og vi engasjerer oss veldig.

Selv om vi må innrømme at vi av og til blir lei av å høre på selve Max, da han stort sett bare prater om hvor jævlig han har det, og det blir til tider litt i overkant med elendighet.

Spillets kampanje er alt i alt ikke perfekt, men likevel - det finnes øyeblikk her, og ikke så alt for sjelden heller, der alt stemmer, alt faller på plass, musikken, kontrollen, det visuelle, og vi føler at vi spiller et av tidenes beste rene actionspill.

max payne shot3max payne shot3

Mye detalj
Max Payne 3 er et veldig pent spill, grafikken holder høyt nivå hele veien gjennom, samtidig som det er så godt som helt fritt for feil eller hakking. Og det er masse kule detaljer, som at Max alltid holder våpnene sine i hendene, fullt synlig, noe som får ham til å fremstå mer realistisk. Til og med når du pauser spillet kan du trykke på en knapp for å få bort pausemenyen, og kan rotere kameraet fritt for å studere detaljene.

Det er også et veldig brutalt spill, og hver gang du tar ut den siste fienden i det aktuelle området, zoomes det inn på vedkommende, og du ser blodsprut, kulehull og gapende sår på nært hold. Det er faktisk nesten litt drøyt, men samtidig passer det sammen med spillets mørke tematikk.

Brukbar flerspiller
Det er ganske mye mer å hente i Max Payne 3 enn bare den gode enkeltspillerkampanjen. Du kan spille gjennom alle brettene i en separat arkademodus, der poeng og tid telles, og du kan kose deg med den overraskende omfattende flerspillerdelen.

I denne videreføres de fleste elementene fra kampanjen, du kan også bruke bullet time der, men det settes visse begrensninger. Modusene spenner mellom tradisjonelle deathmatch-utgaver og litt mer omfattende gjengkrig, og du belønnes jevnlig med oppgraderinger, nytt utstyr og nye måter å tilpasse figuren din på.

Det finnes også modifikatorer, kalt «bursts», som endrer spillets flyt på overraskende måter (for eksempel kan alle lagkamerater plutselig se hverandre som fiender).

max payne shot4max payne shot4

Du kan også sette opp lag, kalt «crews» for å spille sammen, og disse skal faktisk også videreføres til flerspillerdelen til Grand Theft Auto 5, når enn det kommer.

Vi skal innrømme at Max Payne 3 er for oss først og fremst et enkeltspiller-spill, men det er fint at flerspillerdelen er nokså gjennomført og velfungerende, selv om det ikke revolusjonerer noe.

Vårens høydepunkt
Og det bringer oss til konklusjonen: Rockstar har gjort en fantastisk jobb med å bringe Max tilbake. Spillet føles ganske annerledes enn de Remedy-utviklede originalene, tonen og spillbarheten er justert, men samtidig er det nok fellestrekk med de gamle titlene at vi hele tiden skjønner at dette er Max Payne.

Spillet er lekkert, stilig, oser kulhet og selvtillit, og vi hadde det veldig gøy hele veien gjennom. Det er helt klart det beste rene actionspillet siden Gears of War 3, og det er vi glade for.

Stikkord: 

Max Payne 3

max payne box

Testet på: 

PEGI rating: 

  • 18+
  • vold

Andre plattformer: 

Max Payne 3

Dette er dystert!
+Solid, utfordrende og variert kampanje
+Superstilig, utrolig polert
+God flerspiller
+Lekker grafikk

-Blir litt vel dystert til tider
-Nesten litt overstylisert noen ganger
-Et par balanseproblemer

Terningkast: 

5

Lanseringsdato: 

17/05/2012

Sjanger: 

Utgiver: