Dette OSet er norskutviklet

5363670.jpg

Nordmannen Jon Ramvi står bak Linux-OSet Easy Peasy. Et operativsystem tilpasset netbooks.
Nordmannen Jon Ramvi står bak Linux-OSet Easy Peasy. Et operativsystem tilpasset netbooks.

Fotograf: 

Jon Ramvi

Dette OSet er norskutviklet

Vi har tatt en titt på «Easy Peasy».

Den norske studenten Jon Ramvi har utviklet et norsk OS spesialtilpasset netbooks.

Fra Ubuntu til Easy Peasy

OSet er bygget på den populære Linux-distroen Ubuntu og het fra starten av Ubuntu Eee. Den gang var OSet myntet på Asus' netbook.

Skaperne av Ubuntu (Canonical) var ikke begeistret for Ramvis navnevalg. Ramvi døpte derfor OSet «Easy Peasy». Også for å markere at OSet fungerer på nær sagt alle netbooks.

Med populære program

«Jeg startet Ubuntu Eee (nå Easy Peasy) julen 07 som et script som endret en vanlig Ubuntu installasjon til å fungere med Asus Eee (de første netbookene som kom). Jeg fikk tilgang på en netbook så tidlig fordi jeg da hadde et friår i Australia», skriver Ramvi i epost til ITavisen.

IMG_4074
IMG_4074

Fotograf: 

Sommeren 2008 forklarer Ramvi at tanken bak OSet var at det skulle kommet med de verktøyene og funksjonene som var essensielle for en netbook-bruker. Programmer som Flash, Java, mp3-støtte, Picasa og Skype.

Kopierer nordmann

OSet ligner mistenkelig mye på JoliCloud, netbook-OSet ITavisen skrev om 26. januar. Grunnen til likheten er at «JoliCloud» faktisk er basert på «Easy Peasys» brukergrensesnitt.

Når Ubuntu Eee ble Easy Peasy 5. januar i år ble det også lagt til støtte for 3G og OSet ble oppgradert til nye Ubuntu 8.10.

Stor-oppdatering på vei

Ramvi som for tiden er student jobber med å få ferdig versjon 2.0. Denne stor-oppdateringen bygger på Ubuntu 9.04 og får kjappere boot, et bedre brukergrensesnitt og bedre støtte for touchskjermer.

Easy Peasy forhåndsinstallert?

Ramvi kan også avsløre til ITavisen at han er samtaler med flere netbook-produsenter om forhåndsinstallert «Easy Peasy»:

«Ideen er at det skal være en frivillig organisasjon og en bedrift som jobber sammen om produktet. Bedriften tjener selvfølgelig på at organisasjonen videreutvikler produktet og bidrar tilbake ved å sponse og tilby xx% av utviklernes tid til organisasjonen», forklarer Ramvi til ITavisen.

Slik er det i bruk

ITavisen har testet OSet. Det første som slår en når man har fått opp OSet er det enkle brukergrensesnittet. Ikke helt ulikt andre netbook-OS, men selv om det er enkelt lagt opp i kategorier som Internett, Grafikk og Spill er det overraskende mange valg.

IMG_4085
IMG_4085

Fotograf: 

OpenOffice er også med i pakken. Firefox er selvsagt nettleser og alt er på norsk.

Treg oppstart

Ramvi nevner at 2.0-oppdateringen vil få kjappere oppstart og det ser vi frem til. Det er dessverre ikke så kjapt som et netbook-OS burde være i oppstarten.

Vi oppdaget også en plagsom bug på vår testmaskin (første generasjon Acer Aspire One med SSD). Når man endrer kategori kan teksten noen ganger følge med fra kategoriern man skifter fra og gjøre det meste uleselig. Dette «rettes» ved å bytte kategori frem og tilbake.

Vår konklusjon

Vi liker brukergrensesnittet svært godt. Det er oversiktlige med programmer på venstreside og mappenavigering på høyre. Det har også en relativt god respons, men vi tror nok dette kan bli enda bedre.

Installasjonen tok litt tid, men prøver du selv å installere ikke gå amok om skjermen blir svart i noen minutter. Den kommer seg videre til slutt.

Det er ikke noe must å installere, man kan godt kjøre OSet fra rett fra minnepenn (eller plate om man har ekstern-spiller). Alt i alt er dette et godt alternativ for de som ønsker et oversiktelig netbook-OS, men som også vil tukle med litt mer avanserte valg. For eksempel kan man styre OSet over nettet.

I tillegg får man alle programmer man trenger. Multimedia (Filmavspiller, Songbird), kontorprogrammer (OpenOffice), lynmeldingstjeneste (Pidgin) og visning av eksternt skrivebord. Det er også Skype og torrent-program.

Enkel oversikt, men samtidig med mange programmer og funksjoner som skrivebordsdeling.
Enkel oversikt, men samtidig med mange programmer og funksjoner som skrivebordsdeling.

Fotograf: 

Last ned Easy Peasy 1.0 her.

Les Ramvis blogg om hva som kommer i versjon 2.0 av Easy Peasy her.

Slik installerer du Easy Peasy på din netbook. For å installere OSet fra USB-stick bruk UNetbootin.

Kilde:
Easy Peasy

Stikkord: