Fremtidskrigen

5640678.jpg

ghost recon fs1ghost recon fs1

Fremtidskrigen

SPILLTEST: Ghost Recon er tilbake, og har fortsatt en plass i spillverdenen.

Ghost Recon-serien har vunnet mange fans takket være den beherskede, taktiske spillbarheten, som alltid har fokusert på lagspill og høynet realisme.

Det er faktisk en god del år siden det forrige fullverdige spillet i serien, så det er et hyggelig gjensyn. Og det er klart at UbiSoft har fått et par nye ideer siden sist, som er godt implementert - så resultatet er et veldig solid actionspill med fokus på strategi.

Globalt
Som alltid er tilfellet med Tom Clancy-spill foregår også Future Soldier i nær fremtid, og tar for seg politikk, terrorisme og bekjempelse av det i eksotiske, ustabile lokasjoner. Så denne gangen er vi en del av en elitestyrke som skal finne opprinnelsen til en skitten bombe, som drepte et annet lag med amerikanske spesialstyrker.

Vi begir oss altså ut på en reise verden rundt, og drar innom Afrika, Pakistan, Russland og flere andre farlige områder. Ett av oppdragene tar oss faktisk også til nordlige områder, tett opp mot norskegrensen. Et eget oppdrag som finner sted i Norge ble imidlertid kansellert, fortalte UbiSoft oss tidligere i år.

ghost recon fs2ghost recon fs2

Futuristisk
Uansett - essensen av hovedkampanjen er de fire supersoldatene, og det er opp til deg om du vil spille oppdragene alene, og overlate styringen av de tre resterende til datamaskinen, eller om du vil samarbeide med levende kompiser. Uansett er samarbeid bak dypt inn i opplevelsen, og alt handler om å koordinere og planlegge sammen.

Det fungerer glimrende, og resulterer i en veldig spennende opplevelse.

Siden spillet foregår i nær fremtid, har vi en lang rekke artige leketøy vi kan bruke: For eksempel en drone som kan sendes i lufta, og som du kan fritt styre. Denne kan du bruke til å merke fiender, og de øvrige soldatene får da anledning til å ta dem ut, stille og rolig. Dronen kan i noen tilfeller også transformeres til en liten bil, og brukes til å infiltrere bygninger.

På den motsatte enden av skalaen finner vi en vandrende robot, som fungerer som heftig beskyttelse, og som også kan avfyre granater og fjernstyrte raketter. Følelsen av å regne ild på den arktiske basen til russerne er glimrende.

Det er flere hjelpemidler - sensorer som avslører hvor motstanderne er, eller briller som lar deg se nærliggende metallobjekter. Og til enhver tid bruker soldatene våre optisk kamuflasje, som tilpasser seg omgivelsene. Det fungerer imidlertid kun når vi beveger oss sakte og ikke skyter, og vi kan fortsatt bli oppdaget hvis fiendene kommer for nærme.

Det er ofte viktig å forbli usynlig, da flere av oppdragene krever at ingen alarmer går av. Du må derfor ta det rolig, sakte, ikke forhaste deg.

ghost recon fs3ghost recon fs3

Best med samarbeid
Noen av disse oppdragene er også spillets beste, og det er utrolig tilfredsstillende å koordinere perfekte sekvenser av skudd fra dronen i lufta. Alt du trenger å gjøre er å merke opptil fire fiender, sørge for at likene deres ikke blir oppdaget, og holde inne den relevante knappen.

På den andre siden, oppdraget i Russland, der vi benytter den nevnte roboten, som ender opp i fullstendig kaos av eksplosjoner og voldsomme konfrontasjoner, er også et høydepunkt.

Kampanjen varer en god del timer, og byr på fin variasjon. Og det er virkelig morsomt når man spiller sammen med gode venner og fokuserer på ordentlig samarbeid.

Men selv alene, med datastyrte lagkamerater, er det gøy. De tre medsoldatene er smarte nok, med tanke på at du ikke lenger får gitt direkte ordre. De lever sitt eget liv, men utsetter seg ikke for fare, og den eneste kontrollen du har over dem er å merke målene de skal angripe.

Ganske generisk
Når det er sagt, er det et par elementer her som skuffer. Selve rammen, for eksempel. Enda en historie om hvordan russiske atomvåpen på avveie truer vestlige byer. Dette har vi sett, og spilt før. Det er til og med plass til et filmklipp som viser London under angrep, og det skal være dramatisk og hjerteskjærende, men blir bare mislykket. Så kommer alle de andre mellomsekvensene som fremstiller soldatene vi styrer som harry tullinger.

ghost recon fs4ghost recon fs4

På mange måter virker det som om UbiSoft forsøker å nærme seg Call of Duty-publikumet, selv om Ghost Recon fortsatt er et smartere, dypere spill.

Men heldigvis er det så mye innhold her at det redder helhetsinntrykket.

Variasjon på nett
Flerspillermodusene er omfattende, spennende og godt balanserte. Noen av dem introduserer artige vendinger (for eksempel, tre mål som må tas ut, men to av dem er falske, eller en modus der man bare får ett liv), men de bygger stort sett på kjente konsepter. Bare at vi får alle de kule, høyteknologiske leketøyene som bidrar til å utvide opplevelsen.

UbiSoft legger også til en «horde»-modus, og denne skiller seg heldigvis noe ut fra det som begynner å bli standarden. Laget ditt (eller du alene) må først infiltrere brettet og ta ut et antall fiender uten å bli oppdaget, og deretter må de holde baselokasjonen og kjempe tilbake bølger med motstandere. Her får du også visse tilleggsfunksjoner når du overlever bølgene, for eksempel muligheten til å bestille angrep fra lufta eller sette opp maskingeværer.

Våpenfetisj
Spillet har også en godbit for alle våpengale der ute. Den såkalte gunsmith-modusen som lar deg tilpasse våpnene dine ned til vanvittig detalj. Du kan bytte ut nesten alle komponenter i våpnene, selv om mange av dem er låst til å begynne med, og krever visse prestasjoner for å låses opp. Våpnene kan du deretter teste på en skytebane.

Vi må ærlig innrømme at vi stort sett var fornøyd med de våpnene som spillet valgte automatisk for oss, men det er likevel kult at gunsmith-funksjonen er der, for alle de som liker tilpasning.

ghost recon fs5ghost recon fs5

Det er også den delen av spillet som støtter Kinect, og du kan bla deg gjennom våpendelene ved å veive med hendene. Det fungerer, men gjennomføringen er uansett raskere med en vanlig kontroller.

Teknisk godkjent
Det som ikke fungerer så godt er det grafiske - Future Soldier er ikke det peneste spillet vi har sett, det er mange lavoppløselige teksturer her, noen tvilsomme animasjoner. Det ødelegger ikke opplevelsen, men ikke forvent at spillet overrasker deg med grafikken (det merkes spesielt etter å ha nettopp spilt lekre Max Payne 3). Det gjør som regel bare jobben.

Når det er sagt er det tekniske velpolert, med lite hakking, få problemer når man spiller på nett, og vi finner generelt ikke så mye å klage på når det er snakk om presentasjonen.

Fint gjensyn
Future Soldier er blitt en veldig fin pakke, alt tatt i betraktning. Vi liker at det er så mange muligheter her, enten du vil spille kooperativt gjennom kampanjen, mot andre på nett, eller overleve bølger av fiender i hordemodusen. De knallharde puristene kan kanskje bli litt skuffet over at mange elementer er blitt forenklet, men dette er uansett et skytespill som fortsatt krever litt tålmodighet og strategisk tilnærming. Vi liker det.

Stikkord: 

Ghost Recon: Future Soldier

ghost recon fs box

Testet på: 

PEGI rating: 

  • 18+
  • vold

Andre plattformer: 

Ghost Recon: Future Soldier

Fremtidskrigen
+Solid kampanje, veldig bra i co-op
+Mange flerspillervarianter
+Gunsmith for de våpengale
+Mye innhold

-Forutsigbar historie
-Kanskje litt for actionfylt for de erfarne spillerne

Terningkast: 

5

Lanseringsdato: 

25/05/2012

Sjanger: 

Utgiver: