Nesten som ekte fotball

5589037.jpg

FIFA 12 shotFIFA 12 shot

Nesten som ekte fotball

SPILLTEST: FIFA 12 byr på ganske store endringer.

Det er 18 år siden EA slapp det første fotballspillet i Fifa-serien. Den gangen med isometrisk perspektiv (mål nede til venstre og oppe til høyre), spillerne var 2D-sprites og i tillegg til styringen hadde du bare to knapper – én for å skyte og en for å sentre. Tilgjengelig var bare landslag, og ingen av spillerne var hentet fra virkeligheten.

Vi spilte hver dag. Dette var rett og slett fantastiske saker. Til tross for at de fleste målene ble scoret med et langt lompeskudd fra midten eller med en markkryper fra 35 meters avstand – helt ute ved sidelinjen.

Det blir nesten komisk å se tilbake til 1993 når man åpner årets utgave av Fifa. De siste årene har grafikken blitt såpass bra at jeg ved flere anledninger har opplevd at besøkende først har trodd at jeg bare satt og så på fotballkamp, før de noe overrasket har skjønt at jeg faktisk spiller. Ikke bare fordi grafikken er god, men også fordi at EA har fått Fifa til å se mer og mer ut som en reell fotballkamp produksjonsmessig.

Minner mer om en reell fotballkamp
Og det er nettopp på dette punktet årets utgave kanskje har fått sin største forbedring – på godt og vondt. Fifa 12 minner enda mer om en vanlig fotballkamp enn tidligere versjoner. Det betyr at det ikke lenger bare er å spurte med en forsvarer inn i angripende spiller og trykke på en knapp for å plukke fra ham ballen. Et helt nytt forvarssystem gjør at du må presse ballfører, du kan holde ham litt i trøya når han prøver å løpe forbi og idømming av frispark og gult kort for en feilaktig sklitakling er mindre tilfeldig enn før.

FIFA 12 shot2FIFA 12 shot2

Det er med andre ord vanskeligere å spille forsvar. Det gjør at selv den erfarne Fifa-kjøperen får litt startproblemer i år (i hvert fall gjorde undertegnede det), noe som igjen betyr litt større glis når man får sving på sakene. Fifa-kvelden med gutta som stort sett spiller en gang eller to i året, kan imidlertid by på større forskjeller mellom god og dårlig, og kanskje er det ikke alle som synes nyvinningene er til det bedre, og at det rett og slett blir litt for omfattende.

Men heldigvis har ikke EA gått «all inn» med det nye forsvarssystemet, og via menyene kan du gå tilbake til det gamle konseptet på det punktet.

Det positive med dette forsvarssystemet er at det også betyr at det er lettere å bygge opp angrepsspillet. Når du har ballen er det ikke like lett for forsvaret å stjele den fra deg, og du får bedre tid til å gjøre vurdere pasningsmuligheter eller løpe med ballen. Du har også fått en ekstra finteknapp i tillegg til den vanlige; presisjonsfinting, som gir deg en mer umiddelbar kontroll over kjappe kroppsvendinger.

Fysikkmotoren er også endret ganske radikalt. Spillerne krasjer mer med hverandre, tunge spillere har lettere for å dytte bort lette spillere etc. I tillegg er det ikke slik at det finnes en håndfull ulike falltyper – her genereres alt i sanntid ut fra fart, vinkel og kraft i taklingene. Det byr på enkelte overdrevne situasjoner, men er heldigvis tonet ned noe i forhold til Fifa 12-demoen, der det finnes mange YouTube-filmer som viser det ene avsindige fallet etter det andre.

FIFA 12 shot3FIFA 12 shot3

Det ser også ut til at spillerenes egenskaper kommer langt mer til sin rett i årets utgave av Fifa. Jeg har spilt noen virtual pro-kamper der jeg har styrt «Nummer 9, Olsen» på Liverpool, og opptil flere ganger opplevde jeg å starte et løp hvorpå Steven Gerrard så det og serverte meg en lissepasning, mens andre spillere ikke gjør det samme når de har ballen.

De små detaljene som teller
Mest gledelig er det kanskje at EA Sports har finpusset detaljene i denne utgaven. En svært velkommen nyvinning er for eksempel muligheten til å ta et innkast umiddelbart etter at ballen har gått over sidelinjen (dersom den ikke forsvant opp på tribunen), i stedet for at bildet byttes slik at alle spillerne står på sine vante plasser slik tilfellet har vært i tidligere. Andre småting vi har opplevd er f.eks. at en spiller har blitt liggende skadet en stund uten avblåsning, før dommeren da blåser av spillet og dropper ballen etter at spilleren er byttet ut.

Det er nå også mulig å utføre såkalte «klassepasninger»; en egenskap de beste pasningsspillerne besitter. Ved å bruke den samme modifikatorknappen som ved presisjonsskudd (R1 på PS3) kan Steve Gerrard servere en lissepasning til Suarez, som igjen kan utføre en «spektakulær avslutning» (brasse, stupheading etc.) ved å holde L2 nede.

For øvrig er også standardkameraet endret noe og tilpasset stadionen du spiller på. Spiller du mot en av storhetene står kameraet høyt opp på tribunen, mens en liten stadion gjør at perspektivet er noe lavere. Det gir også en sterkere følelse av autentisitet.

Jevnt over opplever vi også Fifa 12 som mer «effektivt». Det er kortere pauser ved spillerbytter og spillet flyter rett og slett bedre enn fjorårets utgave.

FIFA 12 shot4FIFA 12 shot4

Nye menyer
Det gjelder også i menyene. Disse er nå arrangert horisontalt, der du med en gang får se undervalgene, som gjør dem lettere og raskere å navigere i.

EA Sports har også tenkt i samme bane som på det siste Need for Speed-spillet, der EA Sports Football Club tilsvarer Autolog-konseptet i Need for Speed. Ved å trykke på select-knappen i menyen, får du se nyheter fra hva vennene dine har foretatt seg den siste tiden, du kan se hvem som er ranket høyest (Fifa 12 byr på erfaringspoeng ut fra hva du foretar deg) og kanskje det morsomste – jevnlig legges det ut en ny utfordring som er hentet fra nylig spilte kamper i den virkelige serien.

Eksempelvis var det en utfordring tidligere denne uken der du som Atletico Madrid lå under 2-0 for Barcelona etter 22 minutter og måtte vinne kampen på «profesjonell» vanskelighetsgrad. Og du blir kastet rett inn i situasjonen, der Barcelona er i angrep ved at Messi tar innkastet helt nede ved din dødlinje. Slike utfordringer gir deg noen hundre erfaringspoeng.

Svært mange spilltyper
Mye er også videreført fra fjorårets utgave. Ultimate team-modusen, der du kjøper pakker med fotballkort (enten med penger eller opptjente mynter) og bytter ut spillere for å få et stadig bedre lag lever videre og virker også litt kjappere i bruk og mer elegant enn tidligere. Fortsatt er livesesong-konseptet på plass, der skader og prestasjoner fra de virkelige ligaene gjenspeiles i Fifa 12, og du kan lage din egen virtual pro-spiller og gjøre en karriere enten som spiller, manager eller spillende trener.

Nytt er det at du nå støtter ditt favorittlag når du spiller. Gode prestasjoner gir poeng til ditt favorittlag, der gjennomsnittlig prestasjon for hver fan gjør at laget rykker opp eller ned på egne tabeller på nettet.

En annen nyhet er konkurransesesonger på nettet. Én sesong er 10 kamper lang og ut fra prestasjon kan du både rykke opp og ned, og du kan også kvalifisere deg til cupspill og så videre. Konkurransesesonger kan også spilles mot venner.

FIFA 12 shot5FIFA 12 shot5

For øvrig følger det ikke noe manual med spillet, men denne finner du som et eget menyvalg i hovedmenyen. Vi må også gi EA ros for en god norsk oversettelse, der det også er mye verdifull hjelpetekst i menyene hvis du lurer på hva det innebærer å endre en innstilling.

Konklusjon
Alt i alt er vi meget godt fornøyde med årets Fifa-utgave. Opp igjennom årene har det gjerne vært slik at EA Sports har lagt til litt og fjernet litt fra år til år, men i år kommer vi ikke på noe vi savner fra tidligere versjoner. Og det er mye nytt i årets utgave.

Spillet har definitivt blitt mer realistisk og dermed noe vanskeligere, men vi vil tro de aller fleste setter pris på å få nye utfordringer; i hvert fall hvis du har for vane å bruke en femhundrelapp av septemberlønna på den årlige Fifa-utgaven. I tillegg får du bøttevis med spillmodi, mer fokus på interaksjon med dine online-venner og en mer polert og effektiv opplevelse både i menyene og i kampene.

Stikkord: 

FIFA 12

FIFA 12 box

Testet på: 

PEGI rating: 

  • 3+

Andre plattformer: 

FIFA 12

Nesten som ekte fotball
+Mer realistisk enn noensinne
+Mange små forbedringer både i menyer og i kampene
+Sosiale funksjoner gjør det morsommere å spille med venner
+Svært mange spillmodi og tilpasningsmuligheter

-Den nye kollisjonsmotoren gir i overkant mye knall og fall
-Krever mer tålmodighet enn før – kan virke "kjedeligere" for noen

Terningkast: 

5

Lanseringsdato: 

29/09/2011

Sjanger: 

Utgiver: