Resogun

Resogun

Kanskje det kuleste PlayStation 4-spillet akkurat nå.

Det er en liten tradisjon at nye konsoller bør lanseres med et nedlastbart arkadespill av det klassiske slaget, med hektisk spillbarhet hentet fra den gamle skolen. Det finnes unntak, ja, men mange av oss har veldig gode minner fra titler som Geometry Wars eller Super Stardust HD.

Og det er kanskje passende at det er nettopp utviklerne av Super Stardust HD, finske Housemarque, som får æren av å presentere sin nye kreasjon på lanseringen av PlayStation 4. Oppsiktsvekkende nok er Resogun også kanskje det mest underholdende av de eksklusive lanseringsspillene.

Skyt for livet

Prinsippet er uhyre enkelt. Du har et skip som flyr rundt en sylindisk verden. Du kan skyte til venstre og høyre (men ikke rundt). Fiender kommer fra alle kanter, stadig mer utfordrende, stadig mer intense. Du må skyte dem alle, unngå å selv bli truffet, unngå å miste den obligatoriske multiplieren som gir deg stadig mer poeng. Mer og mer poeng, det er alt Resogun handler om.

Det finnes et par andre elementer å tenke på. Det viktigste er menneskene som må reddes. De sitter i bur, og fra tid til annen kommer det fiendtlige skip som lyser grønt, disse må du ødelegge for å frigjøre menneskene. Du må klare å redde dem når de blir sluppet løs, og før de blir drept av fiendene. For å redde dem må du bare plukke dem opp, for så å fly dem til innsamlingspunkter (vennlige romskip som henger øverst på skjermen og lyser grønt). For hvert menneske du redder får du bonuser: Flere poeng, et ekstra liv eller ekstra bomber.

Hektisk kamp

Du har også tre verktøy du kan bruke når det begynner å bli virkelig overveldende. En bombe rydder hele skjermen for fiender. Såkalt overdrive er et ekstra kraftig våpen som først må klargjøres, og som bare varer noen sekunder. Og du kan booste for å komme deg gjennom fiendene raskt, uten å ta skade.

Våpenet ditt blir også automatisk oppgradert når du plukker opp grønne objekter som dukker opp på skjermen fra tid til annen.

Det er faktisk ikke så mye mer å tenke på. Skyt, skyt, skyt, pluss de tre knappene som aktiverer de tre ekstrafunksjonene. Og prøv å redde noen mennesker i samme slengen, selv om det egentlig ikke er obligatgorisk for å komme seg videre.

Resogun har beskjedent med innhold. Det er bare tre skip, med litt varierende egenskaper og våpen. Det er bare fem brett, hvert av dem består av tre faser og en boss på slutten. Så finnes det selvsagt flere vanskelighetsgrader, som byr på mer og mer utfordring.

Det er jo det som er målet med Resogun. Det handler om poengsum. Det handler om å vise seg frem på leaderboardsene. Det handler om å slå sine egne - og venners - rekorder. Så selv om brettene er få er de likevel kilde til uendelig mye spillbarhet. Du vil hele tiden bli fristet til å prøve ut nye strategier, å slå rekorder, å redde flere mennesker. Så har man alltids en høyere vanskelighetsgrad å sikte mot.

Slå deg selv

Spillet er glimrende balansert, og overraskende imøtekommende for uerfarne spillere - det er ingen stor utfordring å komme seg gjennom spillet på laveste vanskelighetsgrad. Og det er selvsagt en mye større utfordring å klare det på de høyere vanskelighetsgradene.

Balansen kommer tydeligst til sin rett med multiplier-systemet. Det finnes lite som er mer frustrerende enn å miste 10x-multiplikatoren fordi du har latt skipet ditt havne for langt unna fiendene, slik at du ikke får skutt noen på en liten stund. Den største fienden er ofte ikke bølgene med motstander-romskipene, men din egen uoppmerksomhet.

Trenger Resogun PlayStation 4 da? Vi føler at spillet ville stort sett fungert like bra på andre, eldre plattformer. Det bruker knapt noen av kontrolleregenskapene til PS4 - det eneste som benyttes er den innebygde høyttaleren i DualShock 4, som jevnlig informerer deg med robotisk stemme om innkommende trusler. Grafikken er definitivt lekker, og det er et interessant poeng at spillets verden er konstruert fra voxels, som gir et spesifikt, firkantet utseende til partiklene. Resogun er fargesprakende, og de senere brettene blir raskt til et fyrverkeri av våpen, lasere, neonlys og romskip som faller fra hverandre til voxelbiter. Det ser jo nydelig ut, som en utenomjordisk nattklubb, spillet kjører også helt feilfritt i nydelige 60 bilder i sekundet. Men trengte man virkelig en nestegenerasjonskonsoll til dette?

Tynt, men fengende

Det er umulig å ikke falle for Resoguns intense og vanedannende hardkjør. Ja, vi skulle ønske det var flere brett, flere skip med, men samtidig klager vi ikke så veldig høyt. Vi prøver heller å slå våre egne rekorder.

Og et kjempestort pluss i margen er jo at spillet er gratis for alle PlayStation Plus-abonnenter, i alle fall i lanseringsperioden. Det finnes nesten ingen unnskyldning for å ikke skaffe seg Resogun da. Nei, spillet er kanskje ikke et fullverdig utstillingsvindu for nestegenerasjon, men det er fordømt bra underholdning.

Stikkord: 

Resogun

Testet på: 

PEGI rating: 

  • 7+

Resogun

Deilig hektisk, intenst og utfordrende. Det skulle bare vært litt mer innhold.

Terningkast: 

5

Lanseringsdato: 

29-11-2013

Sjanger: 

Utgiver: