Stor seier for fildelerne

5267030.jpg

Det EU-finansierte CleanIT-prosjektet vil at folk skal varsle når de finner terror-nettsteder.Det EU-finansierte CleanIT-prosjektet vil at folk skal varsle når de finner terror-nettsteder.EU

Stor seier for fildelerne

Omstridt EU-tillegg ble vedtatt.

I går skrev ITavisen om EUs nye telekommunikasjonslov, som skal vedtas 5. mai.

Overveldende flertall

Svenske og andre europeiske pirat-aktivister mobiliserte for å påvirke medlemmene av komiteen som fremmer lovforslaget til å få med tillegg nummer 138, som blant annet hindrer nettoperatører å kaste ut fildelere uten at det foreligger en rettslig kjennelse.

I går kveld ble det vedtatt med overveldende flertall (40 mot 4) at tillegget skal med.

Norge i utakt

Det betyr at EU-land ikke kan gjøre som Norge, der Post- og Teletilsynet har åpnet for å pålegge nettleverandørene å oppgi navn på fildelende kunder som skjuler seg bak IP-adresser.

De kan heller ikke kaste ut de samme fildelerne etter det såkalte «three strikes»-prinsippet, der kunder som ofte laster opp og ned opphavsbeskyttet materiale risikerer å bli utestengt fra nettet etter tre advarsler.

Krever rettskjennelse

Systemet, som allerede praktiseres i USA, fungerer slik at representanter for film-, musikk, spill eller programvareselskaper samler inn IP-adresser. Deretter går de til nettleverandøren og krever at de advarer personene som har disse adressene.

Et neste og mer dramatisk steg er å få anledning til å få ut selve navnet. I en europeiske rekke land (også i Norge) er det bare politiet som har anledning til å gjøre dette, og da først etter en dommeravgjørelse.

Prøvesteinen for Norges vedkommende er jakten på den såkalte Max Manus-piraten - visstnok en kinomaskinist som la ut den norske storfilmen som torrent to dager etter premieren.

Stor seier

Vedtaket i EU-parlamentets fagkomité tas som en stor seier blant fildelere og pirater.

I tiden etter at de fire bak The Pirate Bay ble dømt til fengsel og høye bøter, betyr vedtaket utvilsomt mye moralsk sett for de som kjemper for at myndigheter og storkapital skal holde fingrene sine vekk fra nettet.

De også - Bare politiet skal jakte på fildelere (Digi.no)

Kilde:
Europaportalen.se

Stikkord: