Tilbake til fortiden

5437241.jpg

mario wii shot2mario wii shot2

Tilbake til fortiden

SPILLTEST: Udødelige Mario gjør det han kan best, nå på Wii.

De stuebaserte Nintendo-konsollene har de siste årene fått først og fremst 3D-versjoner av Mario. Spill som skulle introdusere helt nye elementer og utvikle plattformingsjangeren videre. Som Super Mario Galaxy, for eksempel. De mer klassiske, 2D-baserte Mario-titlene har stort sett dukket opp på håndholdte konsoller.

Så, nå vender Mario tilbake til to dimensjoner, og det gjør han faktisk på Wii.

Velkjent og klassisk
Spillets utføring er gjennomført klassisk. Dette er 2D Mario-plattforming av reneste sort. Det som skiller det ut, innovasjonen, er at det er nå for første gang mulig å spille opp til fire personer sammen. Utrolig nok klarer spillet likevel å være fullverdig og fullstendig alene.

mario wii shot4mario wii shot4

Det grunnleggende er altså hundre prosent velkjent for alle som har spilt Mario en eller annen gang over de siste 20 årene. Du holder Wii-kontrolleren horisontalt, og trykker på et begrenset antall knapper for å komme deg gjennom brettet. Alt du trenger å tenke på er å koordinere hoppene og bruke de forskjellige oppgraderingene på en gjennomtenkt måte. Ingen nunchuk, ingen tullete risting av kontrolleren, ingen gimmicks. Eller, du kan faktisk bruke nunchuken i tillegg til den vanlige kontrolleren, men dette er ikke den ideelle styreformen. Du må også riste kontrolleren for å bruke noen spesialkrefter, men det føles aldri at Nintendo overdriver med dette. De holder seg til det de kan best: D-paden og 1- og 2-knappene. Det er rent, minimalistisk og inkluderende.

Samarbeid
Den store nyheten er altså at man kan jobbe sammen med opptil tre venner, noe som åpner for helt nye måter å oppleve brettene på. Dette er ikke kooperativ spilling i ordets rene forstand. Det er ikke LittleBigPlanet, der man faktisk må samarbeide ordentlig sammen for å finne skjulte skatter. Det er mer snakk om tulle rundt sammen, dytte hverandre, forsere de mest avanserte plattformene sammen og komme seg til mål. Man kan utfordre hverandre, kappløpe mot hverandre, eller prøve å vise hverandre de mest effektive veiene gjennom komplekse gåter. Selv om en av vennene dør, returnerer de til spillet i en boble, så døden ødelegger ikke spillopplevelsen. Alt sammen er veldig gjennomtenkt, godt balansert, og det er ganske fascinerende at de samme brettene kan nytes like fint alene som med et antall kompiser. Igjen beviser Nintendo hvor flinke de er med design.

mario wii shot5mario wii shot5

Vi valgte for det meste å spille alene, og New Super Mario Bros. er like artig da. Det bygger på klassisk konsept, der det er åtte verdener å komme seg gjennom, samtlige med forskjellig tematikk, økende grad av utfordringer og massevis av hemmeligheter. Hver verden består av en rekke brett, og du navigerer deg gjennom disse på et fargerikt kart, der nye brett merkes med tydelige symboler. I tillegg finnes det diverse ekstrabrett som lar deg samle inn nye oppgraderinger, det finnes alternative ruter og andre skjulte skatter. Alt er som det skal være i Mario-verdenen.

Noe nytt
Spillet introduserer et par nye ekstrakrefter, først og fremst en pingvindrakt som lar deg bevege deg friere i vannet, mer stabilt på is, og skyter isklumper som fryser motstandere. En annen nyhet er en propelldrakt, som lar deg fly over korte avstander for å nå mer vriene plattformer eller hemmeligheter.

Oppbygningen av hver brett er igjen veldig klassisk, det handler jo om å komme seg fra venstre til høyre, men underveis er jo utfordringene så intelligente, så kreative, så bra gjennomtenkte, at det er vanskelig å ikke bli imponert.

mario wii shotmario wii shot

Tøft, men hjelpen er der
Det skal likevel innrømmes at spillet er vanskelig. Ikke lang tid uti blir plattformsekvensene ordentlig tøffe, bosskampene stadig mer episke, og det grenser ofte til ren frustrasjon, med mindre man er ekstremt dedikert Marioveteran som elsker utfordringene og har en liten masochist i seg. Det er jo aldri umulig, Nintendo kan sine spillere og er rettferdige. Men for de som sliter har de lagt inn en ganske spesiell løsning: Noe kalt for Super Guide. Hvis du dør åtte ganger på rad, får du tilbud om at Luigi kan steppe inn og spille gjennom brettet for deg. Takker du ja, kommer altså Marios grøntkledde lillebror inn i bildet, og du kan følge med mens han hopper seg gjennom hele brettet, inkludert eventuelle bosskamper.

Etter at Luigi har gjort jobben sin, kan du velge hvorvidt du vil prøve brettet nok en gang, eller bare hoppe over det og fortsette videre.

Inklusjonen av denne løsningen er kontroversiell, og har skapt debatt. Men det er jo frivillig å bruke, så vi ser ikke det store problemet. Det er heller ikke slik at det å bruke Luigi avslører alt, da han ikke viser hvordan forskjellige hemmeligheter kan nås. Det er fremdeles mer enn nok utfordring for hardcore-spillere her. Samtidig som de mindre erfarne får det litt lettere.

mario wii shot3mario wii shot3

Retromani
Det er uansett vanskelig å mislike New Super Mario Bros på Wii, spillet er fylt med sjarm, farger, varme og kreativitet. Samtidig som det er trygt forankret i Nintendos verden, og tar ikke nødvendigvis steget ut av den i spesielt stor grad. Som de fleste andre Mario-spill bygger også dette i stor grad på nostalgi, noe i alle fall vi synes begynner å bli litt slitsomt. Mange blir aldri lei av å høre de samme Mario-lydene i stadig nye spill, og synes det er søtt og retro og 8-bits og alt det der. Vi er litt lei. Vi bare nevner det.

Teknisk sett er New Super Mario Bros meget pent, igjen på en retro, gammeldags måte. Rene 2D-linjer, tydelige farger, store overflater, alt det dominerer og gjør spillet faktisk veldig behagelig å se på. Selve figurene er fint animerte, med mye detalj og sjarm. Ikke forvent mange fancy effekter eller superdetaljerte teksturer, men det er fint å se på.

Så, New Super Mario Bros på Wii er et flott spill som varmer mange Mario-hjerter. Men når det er sagt, det virker litt som om Nintendo følte seg tvunget til å levere noe for å tilfredsstille sine hardcore-fans i 2009, mens de fleste av oss venter på den forhåpentligvis mer nyskapende Super Mario Galaxy 2.

Stikkord: 

New Super Mario Bros Wii

mario wii box

Testet på: 

PEGI rating: 

  • 3+

Andre plattformer: 

New Super Mario Bros Wii

Tilbake til fortiden
+100% klassisk Mario
+Flerspillermodusen er en frisk pust
+Utfordrende, for de mest krevende spillerne
+Spiller seg selv, for nykommerne
+Pent og fargerikt

-Gjør lite nytt med sjangeren
-Flerspillerdelen kan mangle litt mål og mening

Terningkast: 

5

Lanseringsdato: 

20/11/2009

Sjanger: 

Utgiver: